Seçimlik
Üyelik Girişi

2011 Türkiye'sinde Kitap Yasakları

“DELETE” ETMEYİN, YETMEZ; “HARD DISC”LERİ YAKIN…

Ülkemizde Dünya hukuk normlarının çaresiz kalacağı bir olaya imza atıldı.

“Ergenekon Örgütü” üyeliği savıyla gözaltına alınan gazeteci Ahmet ŞIK’ın yazdığı, basılması için elektronik ortamda İthaki Yayınevi’ne verdiği “İmamın Ordusu” başlıklı kitaba, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla el konuldu ve kitap imha edildi.

Hiçbir hukuk normunda bu olgu için bir kural konulmuş olabileceğini düşünemiyorum. Uluslararası hukuku ve hukuk bilginlerini şaşkınlığa düşürmüş olmayı başardık yine.

Teknolojiyle biraz ilgili bir insan olarak “bu kitaba el koyma” ve “imha etme” olayını anlayamadım.

Basılı bir kitabın imhası anlaşılır bir şeydir. Toplatırsınız, “yakarsınız”, “ıslatır hamur edersiniz” vs.

Elektronik ortamdaki bir kitabı, daha doğrusu henüz paylaşılmadığı için bir “kitap düşüncesini”, henüz kitap olamamış bir “tasarımı”, bir “niyeti” imha etme kararı… Bu aslında düşünce özgürlüğünü imha etme girişimidir. Hiçbir organ bunun tersini savunmasın. Hukukun üstünlüğüne inanan hiçbir gerçek ve tüzel kişi savunamaz da…

Böyle bir “düşünceyi”, elektronik ortamda “save” edilmiş bir “niyeti”, “delete” edince imha etmiş olamazsınız. Bildiğimiz kadarıyla bu imhanın izlerine teknolojinin uzmanları erişebilirler ve imha edileni diriltebilirler.

Bu nedenle bence, imha kararının gözden geçirilmesi gerekir. Bu kitabın kayıtlı olduğu olası tüm hard disc’lerin hemen toplanması, bunların yakılması, daha iyi bir çözüm olarak Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın Ayşe adlı yüksek fırınına atılması gerekir. Hard disc “dirilemeyecek” duruma getirilmelidir.


Yorumlar - Yorum Yaz